Näyttelygrafiikan suunnittelua.

Keväällä 2022 sain tilaisuuden suunnitella Sibelius-museon Pehr Kalm -näyttelyn ulkoasun. Näyttelyn ideoija, museoassistentti Lotta Green oli suunnitellut upean, tammiaiheisen logon, ja pyysi apuani näyttelyn muun ulkoasun suunnittelussa.

Pehr Kalm näyttely Sibelius-museossa vuonna 2022
Sibelius-museon Pehr Kalm -näyttely, johon Walkia Design teki näyttelygrafiikat.

Monipuolinen tiedemies Pehr Kalm eli 1700-luvulla. Hän oli pappi, talousopin professori, tutkimusmatkailija ja kasvitieteilijä (legendaarisen Carl von Linnén oppilas), joka matkusteli maailmalla ja toi erilaisia, tuolloin hyvinkin eksoottisia kasveja Suomeen. 

Kalm testasi monien lajien selviytymistä Suomen oloissa mm. Sibelius-museon paikalla sijainneessa Turun Akatemian kasvitieteellisessä puutarhassa, jonne hän myös istutti ”Kalmin tammen”. Valtava tammi on edelleen voimissaan, ja kaikkien ihasteltavissa Aurajoen rannalla. Kalmia kutsutaan Suomen puutarhatalouden isäksi. Oli aikakin tämän miehen saada oma näyttelynsä!

Olen luontoihmisiä, tykkään kävellä metsissä ja myllätä puutarhoissa. Isäni oli maanviljelijä-puutarhuri. Hän viljeli mm. kurkkua, tomaattia, erilaisia viljoja ja kaaleja. Sukulaiseni ovat minua parempia puutarhakasvien hoidossa, mutta osaan ahkerasti, valtavalla kunnioituksella ihailla kasvustojen kauneutta ja tuoksutella kukintoja. Kalm-näyttelyn puutarhateema oli siis lähellä sydäntäni.

Toimeksianto oli suunnitella aiheeseen sopivat näyttelyseinät. Lisäksi suunnittelin 3 x 3 metrisiä ikkunatarroja, tarrakirjaimia, seinille kiinnitettäviä vanerisia laatikoita, niihin sujautettavia vanerilevyjä, flyerin ja banderollin. Kuvamateriaalia oli paljon saatavilla ja tekstit oli asiakas muokannut valmiiksi.

Aikataulu oli juuri sopiva. Kun sain leiskat suunniteltua, niistä pidettiin, ja sain alkaa työstää materiaaleja. Kapalevyjen, tarrojen ja vanerilevyjen tulostuksen tekivät kaarinalainen Lightpress ja turkulainen Printcenter.

Oli jännittävää mennä katsomaan lopputulosta näyttelyn avajaisiin. Onneksi kaikki näytti hyvältä.

Teemaväriksi olin valinnut tummahkon, viileän vihreän. Iso, piirretty tammi seikkaili runkoineen ja oksineen ympäri seiniä. Myös muutama Kalmin Suomeen tuoma kasvi, mm. vadelma ja virginianvuokko olivat kuvituksina mukana. 

Ilokseni kuulin, että kokonaisuutta, sekä ulkoasua että Kalmin elämäntyön esittelyä, oli moni kehunut. Lotta oli tehnyt valtavan pohjatyön hankkiessaan kuvitusta ja tehdessään tekstit. Minun oli helppo astua suunnittelusaappaisiin.

Tämä projekti valaisi koko vuoden. Teen mielelläni näyttelygrafiikkaa uudelleenkin.